Αλεξάκης Αλέξανδρος: «Τις Πταίει;»

on Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

[alexakis_alexandros.jpg]Βιώνουμε πλέον καθημερινά τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και μιας καταστροφικής κινδυνολογίας, η οποία είτε λίγο είτε πολύ επηρεάζει τις ζωές όλων. Πολύς ντόρος λοιπόν τον τελευταίο καιρό για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τα σενάρια χρεοκοπίας δίνουν και παίρνουν. Ενώ κατά τον διευθύνων σύμβουλο της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της εντός τριετίας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν την ίδια στιγμή αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ατελείωτες λοιπόν συζητήσεις και χιλιάδες τόνοι μελανιού καταναλώνονται καθημερινά για την εγχώρια και διεθνή κρίση, τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και στο κατά πόσο η σημερινή κυβέρνηση θα καταφέρει να αποτρέψει την χρεωκοπία της Πατρίδας μας. Είναι νωπά στην μνήμη μας τα σενάρια που προέβαλλαν τα ΜΜΕ πριν λίγο καιρό. Ένα από αυτά έλεγε ότι η χρεωκοπία είναι δεδομένη και έτσι δεν θα εξασφαλίζαμε το δεύτερο πακέτο στήριξης. Ενώ ένα άλλο μιλούσε για επιστροφή της χώρας στην δραχμή ! Λίγους μήνες μετά γνωρίζουμε ότι το δεύτερο αλλά και το τρίτο πακέτο εξασφαλίστηκαν και τα σενάρια της δραχμής ήταν δημιούργημα της φαντασίας κάποιων.

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, θα δούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης από την ίδρυση μας. Μιλάμε σήμερα για μία καταρρακωμένη οικονομία η οποία όμως φαίνεται να ξεκινάει την κατρακύλα το 1824, όταν μας δόθηκε το πρώτο υπέρογκο δάνειο από την Αγγλία. Ένα δάνειο με ληστρικούς όρους το οποίο πήραμε για τα έξοδα της Επανάστασης. Ο Κουντουριώτης προσφεύγει στην Αγγλία, συνάπτοντας δύο δάνεια για τις ανάγκες του Αγώνα, η αδυναμία όμως καταβολής των τοκοχρεολυσίων θα οδηγήσει στην πρώτη πτώχευση (1827). Ο φαύλος κύκλος για την ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει. Νέοι επαναλαμβανόμενοι δανεισμοί αλλά και τρείς ακόμα πτωχεύσεις (1843,1893,1932) ακολουθούν. Η Ελλάδα ήταν ένας εξαιρετικός πελάτης όλα αυτά τα χρόνια και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να είναι. Ποιος ευθύνεται λοιπόν αναρωτιόμαστε όλοι σήμερα, για την κατάσταση της πατρίδας μας;;; «Τις Πταιει» λοιπόν για την κατάντια μας;;; Διότι για κάθε τι που συμβαίνει υπάρχει και αιτία.
Η σημερινή πραγματικότητα επιβάλει καθαρές κουβέντες. Τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε άσχημη κατάσταση: Το κράτος έχει έσοδα (βασικά από φόρους) περίπου 50 δις ευρώ το χρόνο και χρωστάει 326 δις (125% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) . Η αλήθεια είναι ότι την κρίση την έφεραν στη χώρα οι πολιτικές που ασκήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Την κρίση την έφερε ο υπέρμετρος δανεισμός και η κρατικοδίαιτη οικονομία. Ένα κράτος που δανείζεται για να εξυγιανθεί οικονομικά, μοιάζει με γυναίκα που πορνεύεται για να φτιάξει προίκα ! Όταν η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείτε είναι άσωτη και χωρίς κανένα απολύτως μέτρο οι επιπτώσεις στην πορεία της οικονομίας είναι άμεσες. Όπως επίσης άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μίας χώρας έχουν και οι οικονομικές στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και η αξιοπιστία της απέναντι στους πιστωτές της. Συμπεραίνουμε οπότε ότι η οικονομική κατάντια της χώρας είναι καθαρά αποτέλεσμα της κατάντιας του πολιτικού μας συστήματος. Διότι περί κατάντιας πρόκειται όταν φέρνουμε στο μυαλό μας το υψηλό δημόσιο χρέος και τις πολιτικές παρεμβάσεις ξένων κεφαλαιούχων, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν δάνεια με στόχο τον έλεγχο της Ελλάδας. Κατάντια του πολιτικού μας συστήματος είναι η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων, το τεράστιο εξωτερικό χρέος, οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, οι υπέρογκες δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό, η αδιαφάνεια, τα σκάνδαλα και η κατάχρηση δημόσιου πλούτου.
Είναι εμφανές ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη. Είναι αρκετά δύσκολο για την Πατρίδα να ανακάμψει και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν εμπεριέχουν σαφώς τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων και βαθιάς ύφεσης. Από την άλλη η μη επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων θα σήμαινε αυτόματα και την μη χορήγηση του δανείου. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι σε εκείνη την περίπτωση δεν θα είχαμε επανάληψη της χρεωκοπίας του 1893;;; Διότι το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χ.Τρικούπη και η κήρυξη της Ελλάδας σε πτώχευση μπορεί να έγινε με αφορμή την βίαιη ανθελληνική εκστρατεία στο εξωτερικό και την επιβολή δυσβάστακτων μέτρων, θα είχε όμως αποφευχθεί αν μας είχε χορηγηθεί το δάνειο.
Δεν ξέρω ειλικρινά αν τελικά χρεοκοπήσουμε τον άλλο μήνα ή επιστρέψουμε στη δραχμή μετά Χριστούγεννα. Αυτό που πραγματικά ξέρω είναι ότι ιστορικά έχουμε αποδείξει ότι όταν διακυβεύεται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας, η Ελλάδα πάντα ξεπερνά τον εαυτό της. Αν και μια μικρή γεωγραφικά και πληθυσμιακά χώρα, η Ελλάδα σε κάθε κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της τα κατάφερε και πορεύτηκε στον χρόνο ελεύθερη και περήφανη. Η εγκυκλοπαίδεια Brittanica, αναφέρει: « Ο έντονος πατριωτικός ζήλος των Ελλήνων είναι συγκρίσιμος με εκείνον των Ούγγρων. Δύναται να εκφυλισθεί σε αλαζονεία και δυσανεξία· ενίοτε τυφλώνει την κρίση τους και τους εμπλέκει σε απερίσκεπτα εγχειρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά παρέχει την καλύτερη εγγύηση για την τελική επίτευξη των εθνικών στόχων τους».
Με οδηγό την ιστορία μας λοιπόν, ας δώσουμε μια ακόμα μάχη για την νέα γενιά που καλείτε να πληρώσει έναν λογαριασμό για τον οποίο δεν έχει καμία ευθύνη. Μία μάχη για την ανάκτηση της χαμένης μας αξιοπρέπειας, την οποία για δεκαετίες είχαν απεμπολήσει στο όνομα της δανειοδοτούμενης ευημερίας. Ήρθε ο καιρός να αποδείξουμε με πράξεις, αυτό που έγραφε στον περίφημο «Φάουστ» ο Γερμανός διανοητής Γκαίτε (1749-1832), ότι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου ισούται με το μεγαλείο των θεών.
Αλεξάκης Αλέξανδρος
Aναπλ. Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
Alexakis_Alexandros@yahoo.com