ΤΙ ΘΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ;;;

on Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

[alexakis_alexandros.jpg]Έχω αναφερθεί αρκετές φορές σε κείμενα μου για την τεράστια συμβολή του τουρισμού στην Εθνική αλλά και Τοπική οικονομία. Όπως επίσης έχω αναφέρει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση για την κατρακύλα που έχει πάρει η Τουριστική βιομηχανία στην χώρα μας. Θα ήθελα στο σημερινό αυτό κείμενο να διατυπώσω και μία παράμετρο που γενικά δεν την αναφέρουμε, είτε γιατί δεν την θεωρούμε εξίσου σημαντική είτε γιατί δεν μας συμφέρει. Και αναφέρομαι στην ευθύνη που φέρουμε και εμείς οι ίδιοι για την κατάσταση του Τουρισμού σήμερα.
Ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη πηγή ανάπτυξης του νησιού μας και όλοι θα συμφωνήσουν, στην διαπίστωση, ότι όλα αυτά τα χρόνια αφήσαμε τον τουρισμό απροστάτευτο, χωρίς καμία βοήθεια. Οι συνέπειες αυτής της διαπίστωσης, διατυπώνονται στα «νούμερα» των τουριστικών απολογισμών του καθένα από μας, και εκφράζονται από την διάχυτη απογοήτευση των επαγγελματιών του νησιού μας. Επαγγελματίες και εμπλεκόμενοι οφείλουν επίσης, να αποδεχθούνε το αυτονόητο, ότι δηλαδή έχουν άμεσες και ουσιαστικές ευθύνες. Δεν επιτρέπεται δηλαδή οι άμεσα εμπλεκόμενοι να περιμένουν μονίμως τους άλλους, να τους λύσουν προβλήματα που αφορούν τους ίδιους. Δεν λέω ότι οι «άλλοι» δεν πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, απλά υπενθυμίζω ότι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί είναι τεράστιο. Όποιος διαφωνεί, τότε μάλλον φοράει παρωπίδες και διακατέχεται από υπέρμετρο εγωισμό.
Θυσιάσαμε την ποιότητα μπροστά στην ποσότητα και δεν είδαμε τον τουρισμό σαν σοβαρή επένδυση για το αύριο. Τυφλωθήκαμε όλοι από τον πακτωλό χρημάτων που άφηναν οι επισκέπτες στο νησί και αντί να βελτιώσουμε αυτό που μας δόθηκε απλόχερα, συμβάλλαμε στην καταστροφή του. Όλοι θελήσαμε να γίνουμε αφεντικά και χτίσαμε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα για να μην έχουμε κανέναν πάνω από την πλάτη μας. Σε ποιόν, δεν άρεσε η ιδέα να δουλεύει 5 μήνες και τους υπόλοιπους να κάθεται;;; Είδαμε τον τουρισμό σαν εύκολο κέρδος, σαν πηγή άμεσου πλουτισμού και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα λάθη μας. Μιλάμε όλοι για την ανάγκη της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υπηρεσιών και του τουριστικού προϊόντος, άλλα κανένας μας δεν κάνει κάτι για αυτό. Απεναντίας αναλωνόμαστε διαρκώς σε μεμψιμοιρίες και κοιτάμε πως ο ένας θα βγάλει το μάτι του άλλου, σαν γνήσιοι μικροαστοί.
Είναι φανερό πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού της Κέρκυρας, είναι μονόδρομος που περνά μέσα από την ποιότητα. Ποιότητα όμως δεν είναι τα άθλια δωμάτια, που στερούνται τις βασικές ανθρώπινες ανέσεις, η άκομψη-με τζίν και αθλητικά-ενδυμασία των απασχολούμενων, και ο εκκωφαντικός ήχος από τις μοτοσικλέτες που διαταράσσουν τον ύπνο των τουριστών που πληρώνουν για ησυχία και ανάπαυση. Ποιότητα δεν είναι οι κουζίνες στους περισσότερους χώρους εστίασης που, στερούνται τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, η προτηγανισμένη σε πολυχρησιμοποιημένο σπορέλαιο πατάτα και τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα που σερβίρονται στους επισκέπτες ως «Κερκυραϊκές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ». Ποιότητα δεν είναι η αγενής συμπεριφορά πολλών από εμάς που προσφέρουν τουριστικές υπηρεσίες, ο ατημέλητος και αγενής ταξιτζής που αρνείται να πάρει κοντινή κούρσα αλλά και ο καταστηματάρχης που τραβάει τον άτυχο περαστικό από το γιακά να μπει μέσα. Ποιότητα, τέλος, δεν είναι οι απέραντοι σωροί σκουπιδιών δίπλα από τους κάδους, οι σκοτεινές παραλίες χωρίς πεζοδρόμια και φωτισμό, η ηχορύπανση και το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα.
Δεν θα αναφέρω το τι είναι ποιότητα, διότι εξυπακούεται ότι ποιότητα είναι όλα εκείνα που είναι αντίθετα με τα παραπάνω. Θα πω μόνο ότι ακόμα και με τις αδυναμίες και τα προβλήματα που βιώνουμε, πολλοί μας θεωρούν ακόμα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Για πόσο ακόμα δεν το γνωρίζω, αλλά σίγουρα δεν θα είναι για πολύ αν δεν βγούμε από το λήθαργο του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας. Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω από όλους αυτούς που παραλάβανε μια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά εξαιρετικά πλούσια και την φέρανε σε αυτή την κατάσταση, να λογικευτούν. Ας καθίσουν επιτέλους και ας αναλογιστούν τι πραγματικά θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Μόνο αυτό…



Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Alexakis_Alexandros@yahoo.com)