Αλεξάκης Αλέξανδρος: «Πλην Λακεδαιμονίων»

on Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Επτανησιακοί τριγμοί εν μέσω θυέλλης, εμφανίστηκαν πρόσφατα, με δηλώσεις στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Με φόντο τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές κάποιοι βιάστηκαν να ζητήσουν απόσχιση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, φανερώνοντας έτσι την αδυναμία τους να κατανοήσουν την πραγματική δυναμική της νέας αρχιτεκτονικής του κράτους.

Μία αρχιτεκτονική η οποία, συνδυαζόμενη με την νησιωτική πολιτική, αποβλέπει στη μετατροπή των χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας από μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα. Στόχος του νέου σχεδιασμού είναι, ν’ αρθεί η άποψη ότι το μικρό μέγεθος ενός νησιού είναι ταυτισμένο με την προβληματικότητα και να εξαλειφθεί η αντίληψη ότι νησιωτικότητα ίσον καθυστέρηση. Να προσδιοριστεί δηλαδή ένα όραμα για κάθε νησί , στα πλαίσια ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού, που θα δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, με όρους περιφερειακών αγορών και συνεργιών. Κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα εξ ου και η μη ύπαρξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των Επτανήσιων.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι, είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τις προοπτικές αυτού του σχεδίου είτε αποσκοπούν στην δημιουργία εντυπώσεων, υπονομεύοντας έτσι την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τις τοποθετήσεις τους. Τοποθετήσεις που περιέχουν σκοπιμότητα, δόλο και οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως αποδειχθεί μοιραίο για όλους μας. Μοιραίο ακόμα και για την ιστορία την ίδια, η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Μία ιστορία η οποία ξεκινά από τα ομηρικά έπη, όπου βρίσκει κανείς τις πρώτες μαρτυρίες για τον πολιτισμό του Ιόνιου Πελάγους και κορυφώνεται το 1800 με την σύσταση της «Επτανήσου Πολιτείας», του πρώτου δηλαδή ανεξάρτητου κράτους.

Έκτοτε τα Επτάνησα ακολούθησαν μια κοινή και λαμπρή πορεία στο διάβα του χρόνου. Ανέδειξαν σημαντικότατες προσωπικότητες της τέχνης και της πολιτικής όπως ο Καποδίστριας, ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μάντζαρος, και πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες που εκφράζουν μέχρι και σήμερα την Επτανησιακή κουλτούρα. Δίδαξαν μουσική παιδεία με τις περίφημες μπάντες του Ιονίου, δίδαξαν πολιτισμό με τα φρούρια, τα αρχαιολογικά μουσεία και την αρχιτεκτονική των κτιρίων. Κοινές παραδόσεις και ιστορικοί λόγοι που έχουν οι Επτανήσιοι και επιβάλουν την διατήρηση της Ιόνιας Περιφέρειας. Κοινά χαρακτηριστικά στην κουλτούρα, στον πολιτισμό και στην ιστορία που πάντοτε είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε.

Μετά λοιπόν από μία κοινή διαδρομή εκατοντάδων ετών κάποιοι σήμερα αναμοχλεύουν την διάλυση της Περιφέρειας. Ενώ θα έπρεπε σήμερα όλοι οι Επτανήσιοι να μιλάμε για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας στα πρότυπα ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών περιοχών, κάποιοι απειλούν με απόσχιση. Ενώ θα έπρεπε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία και τις νέες αρμοδιότητες που δίνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για παρεμβάσεις στην Νησιωτική πολιτική και τον τουρισμό, κάποιοι κάνουν λόγο για δήθεν αλαζονικές συμπεριφορές. Χαρακτηρισμοί απαράδεκτοι και καθόλα προσβλητικοί θα έλεγα για την ίδια την ιστορία μας. Εἶναι κι αὐτὴ μιὰ στάσις. Νοιώθεται.

Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα, με κυρίαρχο τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το κάθε νησί , και ο βαθμός ανάπτυξης του σε σχέση με τα άλλα. Από την άλλη, η “νησιωτικότητα” δεν κρύβει μέσα της μόνο τα προβλήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού που θα πρέπει να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν και να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξή τους. Ο μοναδικός τρόπος οπότε για να λυθούν τα προβλήματα των Επτανήσων είναι η προβολή των νησιωτικών χαρακτηριστικών μας. Κύρια δραστηριότητα των Επτανήσων είναι ο τουρισμός, του οποίου η πορεία επιδρά καθοριστικά στην ζωή και το βιοτικό μας επίπεδο. Άρα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που διαθέτουν τα νησιά μας με εύστοχες πολιτικές ανάπτυξης των υποδομών και ποιοτικών υπηρεσιών, θα μας δώσουν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στον τομέα της τουριστικής οικονομίας και ιδιαίτερα των καινοτόμων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει και στηρίζει την Νησιωτικότητα θεωρείτε δεδομένο ότι τα Ιόνια χαρακτηριστικά θα βρίσκουν πάντα τρόπους υποστήριξης της αειφόρου ανάπτυξης. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ενωμένα Ιόνια Νησιά το οποίο σημαίνει και ενωμένη Περιφέρεια. Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι ΟΛΟΙ οι Επτανήσιοι έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για αυτό τον σκοπό. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι η φωνή μόνο της Κέρκυρας ή της Λευκάδας θα έχει δύναμη στην Δυτική Ελλάδα είναι βαθιά νυχτωμένοι και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Οι υπόλοιποι, θα κάνουν το χρέος τους έστω και πλὴν Λακεδαιμονίων.


Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Alexakis_Alexandros@yahoo.com
corfupress