«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ»

on Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

[alexakis_alexandros.jpg]«Νέοι και Πολιτική»: Δύο έννοιες συχνά αντίθετες όπου η ύπαρξη της μίας συνήθως καταργεί την άλλη. Ακούγετε συνεχώς η άποψη ότι ζούμε πλέον σε εποχές δύσκολες, χωρίς όνειρα και ελπίδα. Εποχές γεμάτες υποκρισία, αχαριστία και ψέματα. Σημεία των καιρών η πτώση των ανθρώπινων αξιών, η κατάρρευση ιδεολογιών και η επιδίωξη του βολέματος και του εύκολου κέρδους. Είναι γνωστό ότι η πολιτική δράση παλαιότερα ήταν ιδεολογικού χαρακτήρα. Μέσα από τους αγώνες που έδιναν οι νέοι τότε, διεκδικούσαν ένα καλύτερο αύριο και ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Σήμερα η πολιτική θεωρείται από τους περισσότερους η βασική υπαίτιος για την παρακμή και την κατάντια του τόπου. Το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπόσχεται πράγματα τα οποία όλοι ξέρουμε ότι ποτέ δεν θα γίνουν. Η πολιτική έχει γίνει πλέον συνώνυμο των σκανδάλων, του ρουσφετιού και του μαύρου χρήματος. Ακούσαμε όλοι για off-shore εταιρείες, για μεταβιβάσεις δημόσιας περιουσίας σε μοναστήρια, για ξεπούλημα κρατικών ακινήτων και δώρα εκπτώσεις πολυεθνικών (Siemens) σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτά βέβαια είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του σημερινού πολιτικού σκηνικού αλλά πολύ κατατοπιστικό. Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό έρχεται η εναντίωση την νέων. Αναρωτιούνται διαρκώς διάφοροι γιατί οι νέοι απομακρύνονται από τα κοινά, γιατί απορρίπτουν τα παλαιά πρότυπα και αδιαφορούν για τα πολιτικά δρώμενα.


Γιατί πολύ απλά κύριοι οι νέοι έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν.


Σαν νέος και εγώ, τόσο στην ηλικία όσο και στην πολιτική, προβληματίζομαι έντονα για το φαινόμενο της αδιαφορίας των νέων για τα κοινά. Για τον λόγο αυτό πριν λίγο καιρό ενεργοποιήθηκε μια ομάδα νέων, η οποία με την δράση της ευελπιστούσε την αυξανόμενη συμμετοχή των νέων στα πολιτικά δρώμενα. Νέοι οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι η πολιτική μπορεί να κληροδοτείται από γενιά σε γενιά και με άποψη ότι στην πολιτική ζωή πρέπει να ασχολείται όποιος πραγματικά το αξίζει. Σαν υποστηρικτές της ανανέωσης, πιστεύουμε ότι με την ηλικιακή ανανέωση των στελεχών θα παρασυρθούν και άλλοι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν σας κρύβω ότι κατά το διάστημα της ενασχόλησης μας με την πολιτική, έχει επέλθει μια μικρή απογοήτευση. Πολλές φορές προβληματιστήκαμε με την κατάσταση του πολιτικού σκηνικού του τόπου και άλλες φορές αναρωτηθήκαμε αν αξίζει το εγχείρημα αυτό. Δεν το βάζουμε όμως κάτω - δεν τους κάνουμε το χατίρι.


Για κάποιους είναι πολύ βολική η μη συμμετοχή των νέων στα κοινά, αφού έτσι επιτυγχάνουν τον αφοπλισμό τους. Περιθωριοποιούνε με αυτό τον τρόπο το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας για να συνεχίσουν αδιάλειπτα την κυριαρχία τους. Θα πρέπει να ξέρουν οι κύριοι αυτοί όμως, ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μπορεί όντως οι νέοι να αδιαφορούν για τα κοινά αφού έχουν σημαντικότερα πράγματα να σκεφτούν, όπως η ανεργία και οικονομικές δυσκολίες που ο καθένας βιώνει. Μπορεί όντως ακόμα και νέα άτομα που ασχολούνται με την πολιτική πολλές φορές να αναθεωρούν τις απόψεις τους και να προβληματίζονται. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν όμως νέοι με πολιτική συνείδηση, με ιδέες, προτάσεις και αρκετές γνώσεις πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας. Υπάρχουν νέοι οι οποίοι αρθρώνουν ουσιώδη πολιτικό λόγο και διεκδικούν την ισότιμη παρουσία τους στην πολιτική σκηνή. Στις κρίσιμες λοιπόν περιστάσεις που διέρχεται η χώρα, είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι.


Για να έχουμε όμως ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή νέων ατόμων στην πολιτική χρειάζεται να δοθούν κίνητρα τα οποία θα τους ενεργοποιήσουν. Κίνητρα που θα τους δώσουν το έναυσμα να αντισταθούν στην αναξιοκρατία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Τέτοιου είδους κίνητρα τα παρέχει το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Γ.Παπανδρέου γνωρίζει ότι μόνο με τον οραματισμό και την δυναμική των νέων θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τομές και οι αλλαγές στην πατρίδα μας. Η εποχή μας χρειάζεται νέους ανθρώπους, τολμηρούς, με όραμα, γνώση και αποτελεσματικότητα. Ανθρώπους νέους με διάθεση για εργασία και προσφορά – Ανθρώπους με νέο ύφος, νέο ήθος και νέες ιδέες.


«Αγκαλιάστε τους, αξιοποιήστε τους και μην τους υποτιμάτε…»



Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Alexakis_Alexandros@yahoo.com)