«ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ»

on Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

[alexakis_alexandros.jpg]Υπέρ της απαγόρευσης του κυνηγιού όλων των ειδών των θηραμάτων πανελλαδικά μέχρι το τέλος της κυνηγετικής περιόδου δηλαδή μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2010, εισηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η σύμβουλος Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου προτείνοντας έτσι να γίνει δεκτή η προσφυγή του πρόεδρου της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος, Άγγελου Αγγελέτου. Η αίτηση Ακυρώσεως (με απλά λόγια η κύρια δίκη), πραγματοποιήθηκε στις 10/12/2009 όπου το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για την απαγόρευση του κυνηγιού κατά την τρέχουσα περίοδο.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς φαίνεται ότι μόνο στην Ελλάδα επιφέρει τέτοια κακά το κυνήγι. Βέβαια πως να είναι διαφορετικά όταν υπάρχουν φορείς ανίκανοι, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, χωρίς στοιχεία αλλά και θηραματολόγους. Όταν στο εκάστοτε υπουργείο επικρατούσε ένα μπάχαλο στο οποίο ο κάθε «δήθεν οικολόγος» μπορούσε συχνά πυκνά να αναστατώνει την τεράστια Ελληνική κυνηγετική οικογένεια. Μια οικογένεια 400.000 κυνηγών, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο. Μία οικογένεια της οποίας τα περισσότερα μέλη είναι συνειδητοί πολίτες με άποψη αλλά και περιβαλλοντική συνείδηση. Αναφέρω επιγραμματικά τη συμμετοχή κυνηγών και κυνηγετικών συλλόγων σε αναδασώσεις, πυρκαγιές, δενδροφυτεύσεις, διασώσεις και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε θεομηνίες και άλλες καταστροφές. Δραστηριότητες που αποδεικνύουν ότι τα μέλη των κυνηγετικών οργανώσεων είναι συνειδητοί πολίτες με άποψη και όχι μια κλειστή εσωστρεφής ομάδα και οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι οι πολέμιοί τους.

Κανένας δεν είναι πιο οικολόγος από τον κυνηγό.

Ο κυνηγός την πονάει την φύση διότι ζει 6 μήνες τον χρόνο μέσα σε αυτήν και τους υπόλοιπους 6 την αναπολεί. Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που όποιος την ασκεί πρώτα και κύρια είναι φυσιολάτρης. Αγαπά και σέβεται το περιβάλλον και χαίρεται να βρίσκεται μέσα σε αυτό. Πέρα απ’ αυτά το κυνήγι συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη του τόπου μας. Κάνει γνωστές τις φυσικές ομορφιές του αλλά δίνει επίσης οικονομική ανάπτυξη σε απόμερες γωνιές της πατρίδας μας. Τονώνει δηλαδή τον εσωτερικό τουρισμό κρατώντας τους κατοίκους των χωριών στο τόπο καταγωγής τους δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης.

Αυτή είναι η πραγματική συνεισφορά των κυνηγών και θέλω να πιστεύω ότι το νεοσύστατο υπουργείο και η νέα υπουργός θα τα λάβει σοβαρά υπόψη. Δεν είμαστε αντίθετοι στην λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη, αλλά απαιτούμε από εσάς να στηρίξετε την ελευθερία των Ελλήνων ν’ ασχολούνται με το κυνήγι. Διότι μέχρι σήμερα η κυνηγετική κοινότητα χλευάστηκε, λοιδορήθηκε και ταυτόχρονα δέχτηκε τις όποιες περικοπές και απαγορεύσεις χωρίς καμία διαμαρτυρία. Δέχθηκε το κόψιμο του κυνηγίου τον Μάρτη, την συρρίκνωση του Φλεβάρη, το κόψιμο αποδημητικών και ενδημικών θηραμάτων, την δραστική μείωση κυνηγετικού χρόνου και αριθμού θηραμάτων και την ολοκληρωτική απαγόρευση των υδροβιότοπων.

Και ερχόμαστε σήμερα, σε ακόμα μια κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της επικρατείας κατά της Υπουργικής απόφασης που ρυθμίζει τη θήρα για το Κυνηγετικό έτος 2009-2010, με σκοπό την μείωση της κυνηγετικής περιόδου. Φτάνει πια ! Για όσους δεν γνωρίζουν, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου επιμηκύνεται πολύ πέραν της ισχύουσας περιόδου στην πατρίδα μας. Εξάλλου πριν από μερικά χρόνια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε με τα πιο αυστηρά επιστημονικά και δικονομικά κριτήρια τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Ελλάδα, αποφασίζοντας ότι είναι απόλυτα σύννομη με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ενωσης.

Για οτιδήποτε μελλοντικά αποφασίσετε να γνωρίζεται ότι δεν μπορεί κανείς να χαράξει πολιτική για την ύπαιθρο χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τη θέληση των ανθρώπων που ζουν εκεί, διότι είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει. Όσοι αρέσκονται σε απαγορεύσεις χωρίς διάλογο δεν κάνουν μόνο ένα πολιτικό λάθος. Διαπράττουν ταυτόχρονα ένα πολιτικό ατόπημα εις βάρος των ανθρώπων που σήμερα επιμένουν να δίνουν ζωή στην ελληνική ύπαιθρο! Γι' αυτό η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: διάλογος, ενημέρωση, και πάνω απ’ όλα σεβασμός στην άποψη για τη ζωή που αντιπροσωπεύουν οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Και να θυμάστε πως, για την προστασία της φύσης, το κυνήγι είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος …
Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Alexakis_Alexandros@yahoo.com