Αλέξανδρος Αλεξάκης: "Ευκαιρία για προσφορά"

on Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Στις 4 Οκτωβρίου 2009 σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός έδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου την εντολή να τα αλλάξει όλα. Η Ελλάδα πλέον αλλάζει σελίδα με μία νέα κυβέρνηση, με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες αλλά και νέες αξίες. Μία κυβέρνηση διαφορετική, μία κυβέρνηση με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Χώρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου αναδείχθηκε Πρωθυπουργός της Χώρας με 10,5 μονάδες διαφορά και το ΠΑΣΟΚ αυτοδύναμο με 160 έδρες στην βουλή. Αν και έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την Κυριακή των Εθνικών Εκλογών, τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι η νέα Κυβέρνηση ήταν έτοιμη και προετοιμασμένη για αυτά που θα παραλάμβανε. Τα χρόνια της αντιπολίτευσης ήταν μεν δύσκολα αλλά δεν ήταν όμως χρόνια απραξίας. Αντίθετα ήταν χρόνια μελέτης, συνεχών διαβουλεύσεων και προγραμματισμού.
Σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας ο Γιώργος Παπανδρέου με τις προγραμματικές του δηλώσεις φέρνει ξανά μετά από πολύ καιρό μία λάμψη ελπίδας στα πρόσωπα των Ελλήνων. Ξεκίνησε με ριζικές αλλαγές στα Υπουργεία, στην δομή της Κυβέρνησης και διάφανη στάση στην στελέχωση αυτής. Η διαδικτυακή πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γ.Γ της Κυβέρνησης και των Γ.Γ των Περιφερειών είναι πλέον γεγονός με την συμμετοχή πάνω από 30.000 Ελλήνων πολιτών. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλει ότι πιο προοδευτικό και ανατρεπτικό έχει γνωρίσει η Χώρα. Μέσα σε αυτό το χάος που παρέλαβε, εξαγγέλλει ενισχύσεις των χαμηλών εισοδημάτων, ενίσχυση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε επίσης εξαγγελίες για το νέο εκλογικό νόμο, τον Καποδίστρια 2, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, τη δημιουργία δικαστικής αστυνομίας και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, οι περικοπές στα κρατικά οχήματα, κατάργηση των ρυθμίσεων του Νόμου Πετραλιά, και την κατάργηση των Stage στο δημόσιο τομέα. Στόχοι απόλυτα εφικτοί και καθόλου ουτοπικοί θα έλεγα. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός τότε μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο. Αλλαγές ανατρεπτικές, οι οποίες μας προϊδεάζουν για την συνέχεια και το μέλλον, αλλαγές που μόνο θετικά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους Έλληνες πολίτες.
Θετική θα έπρεπε να ήταν βέβαια και η αντίδραση της αντιπολίτευσης, διότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρώτη κιόλας μέρα δεν ζήτησε από κανέναν περίοδο χάριτος μα ούτε και ΑΝΟΧΗ. Το μόνο που ζήτησε από όλους ήταν η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ». Αντ’ αυτού πριν ακόμα η νέα κυβέρνηση καταθέσει τις προγραμματικές της δηλώσεις, το ΚΚΕ ξεκίνησε με κινητοποίησης έξω από το Υπουργείο Εργασίας και στο Λιμάνι του Πειραιά. Όσες κινητοποιήσεις δεν έκαναν τα προηγούμενα 5,5 χρόνια τις έκαναν μέσα σε 5 μέρες. Με τα παραπάνω λεγόμενα δεν εκφράζω αρνητική στάση σε οποιανδήποτε κριτική και αντίθεση στις κινητοποιήσεις, αντιθέτως. Ακόμα και εμείς οι ίδιοι θα ασκήσουμε έλεγχο και θα κατακρίνουμε πρώτοι όποια λάθη και παραλείψεις. Να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του Κυβερνητικού έργου. Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε να τον κρίνουν αυστηρά, πάντα όμως δίκαια και χωρίς υπονομεύσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί και δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα συμφέροντα διότι πολύ απλά…δεν χρωστάει σε κανέναν ! ! !
Η τεράστια επιτυχία της 4ης του Οκτώβρη ανήκει ολοκληρωτικά στον Γιώργο Παπανδρέου για έναν ακόμα λόγο, τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ από κόμμα σε κίνημα. Κίνημα σημαίνει ΡΗΞΗ - Ρήξη με οποιοδήποτε κατεστημένο, ρήξη με τα συμφέροντα, ρήξη με οποιαδήποτε μορφή αδικίας και αναξιοκρατίας. Όλα αυτά τα είχε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και για αυτό ο λαός ήταν δίπλα του. Όταν κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ απέβαλε τον κινηματικό του χαρακτήρα και μετατράπηκε σε κόμμα τότε το απέβαλε και ο κόσμος. Διότι ο Έλληνας είναι από την φύση του άνθρωπος της Ρήξης και της Ανατροπής. Μετά λοιπόν από μία μακρά περίοδο ιδεολογικής και πολιτικής κρίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου κάτω από αντίξοες συνθήκες, παλεύοντας με κατεστημένα κατάφερε να επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ χαμένες αξίες και οράματα του παρελθόντος.
Έχουμε σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουσθούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά την χώρα μας καθηλωμένη.
Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, διότι για εμάς η εξουσία δεν είναι λάφυρο, αλλά ευκαιρία για προσφορά…

Αλεξάκης Αλέξανδρος
ΜΕΛΟΣ Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Alexakis_Alexandros@yahoo.com