«ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ»

on Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008

[ΑΛΕΞΑΚΗΣ+ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.jpg]
Ολυμπιακή Εκεχειρία –
Το σημαντικότερο μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο πέρασμα των αιώνων. Τα παλαιότερα χρόνια οι εχθροπραξίες σταματούσαν για όσο διάστημα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Όχι πλέον . . .

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου ακούσαμε στις ομιλίες των «Αθανάτων» και των ορκιζόμενων για τον πόλεμο κόντρα στο ντόπινγκ, για την ευγενή άμιλλα, αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε για τα γεγονότα στην περιοχή του Καυκάσου. Ανήμερα της τελετής έναρξης, χιλιάδες υπολογίζονται ότι είναι τα θύματα των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Γεωργιανούς και τους Ρώσους στρατιώτες στην περιοχή της Νότιας Οσετίας.

Την ώρα που τα βεγγαλικά της τελετής έναρξης των ολυμπιακών αγώνων φώτιζαν τον ουρανό του Πεκίνο, πύραυλοι ρουκέτες και οβίδες έσκιζαν τον ουρανό της Νότιας Οσετίας.
Η επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου στις αρχές του χρόνου από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σίγουρο ότι θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα αποτελούσε κακό παράδειγμα για ανάλογες κρίσεις.

Από την μία η Ρωσία θέλει να καταλάβει ολόκληρη την Γεωργία για να μπορεί να ελέγχει τις ενεργειακές οδούς στην Κ.Ασία και Κασπία. Οι εγκαταστάσεις του αγωγού Μπακού-Τσειχάν και φυσικού αερίου Σαχ-Ντενίζ που περνούν κατά μήκος της Γεωργίας είναι Αμερικανικών συμφερόντων. Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία είχε δυσαρεστηθεί με τους αγωγούς αυτούς καθώς δεν ήθελε με κανένα τρόπο Αμερικανική παρουσία στην γειτονιά της. Μετά την επίθεση της Γεωργίας στην Νότια Οσετία δόθηκε στη Ρωσία η ευκαιρία που περίμενε. Έτσι είναι πλέον αποφασισμένη με κάθε μέσο και τρόπο να επανακτήσει τον ρόλο της υπερδύναμης.

Από την άλλη έχουμε την Γεωργία η οποία προσπάθησε και αυτή να ανακαταλάβει δια της βίας την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Μια Γεωργία η οποία σίγουρα δεν περίμενε πριν την εισβολή της τέτοια αντίδραση και θα πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ως συνήθως, οι περισσότεροι συμπαθούν πάντα τον αδύνατο, και όταν αυτός έχει και τις πλάτες των Η.Π.Α τότε οι συμπάθειες διευρύνονται. Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι ο Γεωργιανός στρατός εκπαιδεύετε από Αμερικάνους συμβούλους και αμερικανικά αεροσκάφη μετέφεραν Γεωργιανούς στρατιώτες από το Ιράκ στην Τιφλίδα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Γεωργιανή ηγεσία ενθαρρύνθηκε να παρέμβει στρατιωτικά στην Οσετία έτσι ώστε να δοκιμαστούν οι διαθέσεις και οι αντοχές των Ρώσων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο σημερινός Γεωργιανός ηγέτης Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε επιλεχθεί από τους αμερικάνους και το ΝΑΤΟ ως το καταλληλότερο πρόσωπο για την διαφύλαξη των ενεργειακών συμφερόντων τους στην περιοχή του Καυκάσου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι εάν η Γεωργία έχει δικαίωμα να επαναπροσαρτήσει την Νότια Οσετία γιατί να μην έχει το ίδιο δικαίωμα και η Σερβία με το Κόσσοβο ;;; Και εάν το Κόσσοβο έχει δικαίωμα στην ανεξαρτησία γιατί να μην έχει το ίδιο δικαίωμα και η Νότια Οσετία ;;;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Τα τελευταία γεγονότα μιλάνε για κατάπαυση του πυρός. Ο πόλεμος με τα όπλα μπορεί να τελείωσε, τώρα όμως ξεκινάει ο πόλεμος των διπλωματικών μέσων.

Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ