LIVE YOUR MYTH IN GREECE

on Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8VNBHXMboAT9qtjfDmMFqliMy8O2aQ0TTtAYMX25zkcqGk6yMn6H9PKoz0EGEQO2SdSCjkR1vpCTfMCjX__PNWQps1Muvi-Ga88reUphnsWNQ8-q-29gSJDcZA7JBmHeZjC80XgaeE9Q/s320/LIVE+YOUR+MYTH+IN+GREECE.jpg«Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα» ήταν το περσινό διαφημιστικό σποτ με το οποίο το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρόβαλε τον Ελληνικό τουρισμό στα διεθνή ΜΜΕ. Μία πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια η οποία προσκαλούσε τους ξένους να έρθουν και να ζήσουν τον μύθο τους στην χώρα μας.

Φέτος καλούμαστε όλοι να αφήσουμε στην άκρη τους Μύθους και να ασχοληθούμε με την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα η οποία δεν είναι αυτή που μας πλασάρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ.Καραμανλής με αναφορές του σε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που προωθούν την αειφόρα ανάπτυξη όσον αφορά τον τουριστικό τομέα.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου μα καθόλου καλά και το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε περισσότερο μουδιασμένα απ’ ότι θα περίμενε κανείς μας και με δεδομένη, την οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη έπεται και συνέχεια.

Γύρω στο 8% εκτιμάται η πτώση για την σεζόν που διανύουμε ενώ είναι πλέον δεδομένο ότι η μείωση του τουριστικού συναλλάγματος θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια Ευρώ. Με αυτά και μ’ αυτά, έχουμε φτάσει αισίως στα μέσα της περιόδου, μήνας Ιούλιος και πολλά τουριστικά καταλύματα βρίσκονται στο 50 - 60% όσον αφορά την πληρότητα.

Δίνεται έτσι μία καθημερινή μάχη εξευτελιστικών προσφορών από τα καταλύματα, προς τους tour-operators, με σκοπό να αυξηθούν οι πληρότητες και να καλυφθούν οι όποιες ζημίες τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Κομματάκι δύσκολο κατά την προσωπική μου άποψη. Τι να μπαλώσεις με 7 και 10 ευρώ το άτομο Άρη;

Στον αντίποδα έχουμε τον κ. καταλληλότερο και το φιλαράκι του τον Άρη να μας παραμυθιάζουν με ψευδή νούμερα και αριθμητικά τρικ. Αυξήσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις συνολικές αφίξεις τουριστών για την περίοδο 2007, έναντι του 2006, ενώ πάνω από 2,5% υπολογίζεται ότι ήταν η πτώση στις διανυκτερεύσεις. Αύξηση 0,1% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών το πρώτο πεντάμηνο του 2008 δημοσιοποίησε η Στατιστική υπηρεσία.

Μ Π Ρ Α Β Ο !

Δεν μας εξηγούν όμως τι εννοούν. Εννοούν αύξηση στα μεγάλα ξενοδοχεία, που οφείλεται περισσότερο στο φαινόμενο του «all inclusive»; Μήπως εννοούν αύξηση συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών μεταναστών; Η μήπως προσμετρούνται και τα γκρουπ των κρουαζιερόπλοιων;

Πρέπει όλοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων μετριέται βάσει των διανυκτερεύσεων και όχι βάσει των αφίξεων. Ξέραμε παλαιότερα ότι οι τουρίστες έρχονταν για διακοπές για 7 ή 14 μέρες. Πλέον ο ξένος μένει 4-5 ημέρες στο νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι διανυκτερεύσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, η χρονοβόρα γραφειοκρατία, οι ασταθείς τιμές, οι ανεπαρκείς συγκοινωνιακές συνδέσεις αλλά και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, είναι μερικά από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την τουριστική κίνηση αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το κράτος στέκεται αμέτοχο χωρίς πολιτικές ιδέες και στρατηγικές, μη μπορώντας να αναλάβει πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορέσουν να βγάλουν τον τουριστικό κλάδο από αυτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει. Η ίδρυση του Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν είναι από μόνη της ικανή να λύσει τα τεράστια αυτά προβλήματα του τουριστικού κλάδου. Δυστυχώς είτε το θέλουμε είτε όχι ο Τουρισμός αργοπεθαίνει.

Αργοπεθαίνει
όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας,
Επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές,
Όποιος δεν αλλάζει περπατησιά,
Όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του…

(Pablo Neruda)




Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Alexakis_Alexandros@yahoo.com)