«ΠΙΑΣΑTΕ ΠΑΤΟ»

on Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

[ΑΛΕΞΑΚΗΣ+ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.jpg]«Ο Ελληνικός τουρισμός άντεξε παρά τις αντίξοες διεθνής συνθήκες και παρέχει πλέον όλες τις δυνατότητες μεγαλύτερης προοπτικής για τα επόμενα χρόνια…», τάδε έφη Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Δεν έχει περάσει μήνας από το τέλος της χειρότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων χρόνων για τον Ελληνικό τουρισμό και ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης, τα βλέπει όλα ρόδινα. Η χειρότερη κυβέρνηση που έχει ποτέ περάσει, έχοντας ισοπεδώσει θεσμούς και αξίες, έρχεται τώρα να αποτελειώσει το σημαντικότερο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας – τον τουρισμό.

Τον τουρισμό, που ήταν και παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας, και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους. Τον τουρισμό, που όντας ένα από τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα σαν χώρα, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για την κάθε κυβέρνηση. Όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να συγκινούν αυτούς που κυβερνούν τον τόπο σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία πρόθεση να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού της Κυβέρνησης βλέπουμε ότι η μείωση των δαπανών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τον τουριστικό κλάδο ανέρχεται στο 35%. Ναι καλά ακούσατε, ΜΕΙΩΣΗ. Δεν έχετε οπότε εσείς και η κυβέρνηση σας, κύριε υπουργέ, καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξετε με άμεσες πρωτοβουλίες τον τουριστικό τομέα. Δεν έχετε καμία πρόθεση να πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον κλάδο, ώστε να είναι σε θέση ο τουρισμός να ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κρίση την οποία περνάει.

Εξηγείστε μας κύριε υπουργέ, από πού βγάζετε το συμπέρασμα ότι ο Τουρισμός άντεξε ;;; Όταν αφίξεις και διανυκτερεύσεις εμφανίζονται αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Mειωμένες αφίξεις και κάθετη πτώση στις διανυκτερεύσεις πανελλαδικά. Στην Κέρκυρα, γύρω στο 5,6% ήταν η πτώση τον Ιούνιο, 7,5% τον Ιούλιο, 5% τον Αύγουστο, 6,3% τον Σεπτέμβρη και 2,4% τον Οκτώβριο. Μειωμένες αφίξεις σημαίνουν αυτόματα, κάθετη πτώση των εσόδων άρα και μείωση στο χρήμα που διαχέεται στην αγορά δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Tο 42% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφάνισαν ζημίες (STAT BANK) στις χρήσεις του 2007 και το ποσοστό σύμφωνα με την έρευνα θα είναι αρκετά υψηλότερο για το τρέχον έτος. Θα υπάρχει δηλαδή τεράστια επιδείνωση στα οικονομικά αποτελέσματα και αυτό θα εκφραστεί σε αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω κύριε υπουργέ, το κλείσιμο κυρίως μικρών επιχειρήσεων και εξαγορές από μεγάλους κολοσσούς, δηλαδή ένας άκρατος συγκεντρωτισμός δυνάμεων. Αυτού ακριβώς του οποίου εσείς και η παράταξη σας είστε εκφραστές.

Μεγάλο σφάλμα να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας κύριε Σπηλιωτόπουλε. Όπως μεγάλο σφάλμα είναι να συνδέετε την κρίση που υπάρχει στον τουρισμό με την κρίση στην παγκόσμια οικονομία. Επηρεάζει μεν την κρίση του τουρισμού, αλλά δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Κύριε υπουργέ, η χώρα μας μπήκε σε τουριστική κρίση πολύ πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για την κρίση που πλήττει την τουριστική αγορά της χώρας μας η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

Τι κάνατε για τις τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, για την πολύπλοκη και χρονοβόρα γραφειοκρατία, για τις υψηλές και ασταθείς τιμές του τουριστικού προϊόντος και τις ανεπαρκείς συγκοινωνιακές συνδέσεις ;;;


Τ Ι Π Ο Τ Α ! ! !


Τι μέτρα πήρατε στην απόφαση των ελληνικών τραπεζών να υιοθετήσουν αυστηρότερη πολιτική στις χορηγήσεις. Απόφαση που είχε σαν αποτέλεσμα ακυρώσεις πολλών χορηγήσεων μεγάλων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάτι που προκάλεσε έντονο προβληματισμό και πολλές συζητήσεις στον τουριστικό κόσμο.



K A N E N A ! ! !


Πήρατε όμως δραστικά μέτρα για κρατική στήριξη των τραπεζών, κύριε Άρη. Σας βγάζουμε το καπέλο για την απόφαση της κυβέρνησης σας, να δωρίσει το ποσό των 28 δις ευρώ για την θωράκιση των ελληνικών τραπεζών. Ακόμα και όταν ορισμένες φώναξαν ότι δεν χρειάζονται βοήθεια εσείς κωφεύσατε. Αφού σας περισσεύουν 28 δις καλά κάνετε. Που να δοθούν άλλωστε αυτά τα χρήματα ;;; Στους αγρότες, στους πολύτεκνους, στους συνταξιούχους ή στους δανειολήπτες που χάνουν τα σπίτια τους καθημερινά;;; Όχι βέβαια, στις τράπεζες να δοθούν που τα έχουν ανάγκη.

Πολύ πριν την χρεοκοπία των τραπεζικών ιδρυμάτων είχαμε χρεοκοπίες μεγάλων τουριστικών γραφείων, όπως η XL LEISURE GROUP. Το τρίτο μεγαλύτερο οργανισμό της Βρετανίας. Διακινούσε περί τους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όπως και να έχει η χρεοκοπία θα αφήσει χρέη που θα φθάσουν τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία. Που είναι κύριε υπουργέ η προστασία του επιχειρηματία σε τέτοιες περιπτώσεις ;;; Ποιος εγγυάται ότι θα πάρει τα χρήματα του ;;; Γνωρίζεται ότι ο επιχειρηματίας δεν απολαμβάνει καμία απόλυτος προστασία σε περίπτωση αφερεγγυότητας ή πτώχευσης των tour-operator ;;;

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου η επόμενη χρονιά, αναμένεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό. Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε είδη να έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων έτσι ώστε οι συνέπειες αυτής της κρίσης να είναι όσο τον δυνατόν πιο ήπιες. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε αλλά και ούτε πρόκειται. Μιλάμε για μια κυβέρνηση χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα για τη χώρα Είναι πλέον φανερό ότι το κυβερνητικό βαρέλι «έχει πιάσει πάτο»! Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα το ξεπλύνουμε, αλλά θα πάρουμε καινούργιο…


Αλεξάκης Αλέξανδρος
Μέλος Ν/Ε ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
(Alexakis_Alexandros@yahoo.com)

1 σχόλια:

Gavalas.T είπε...

Την έχουμε πατήσει όμως και στα εσωτερικά .Οι εκπροσωποί μας πηγαίνουν στις εκθέσεις , χρόνια τώρα , για ατομικό τουρισμό και για αναψυχή .Νομίζουν ότι με την κενή παρουσία τους προσφέρουν στην Κέρκυρα .Αγώνας για αλαγή σε όλα τα επίπεδα !